Superenkelt surdeigsbrød
saftig, smakfullt og veldig enkelt!

0 0
Superenkelt surdeigsbrød

Del på sosiale media

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

Mate starter
1,5 dl rugmel, fint sammalt
1 dl vann Kaldt eller lunkent (ca 30 grader), alt etter hvor fort du vil det skal gå
2 ss surdeigstarter
Ett stort eller to små brød
8,5-9 dl vann Du kan bruke lunkent vann, men da vil deigen heve fortere og du må kanskje sette inn i kjøleskap før du går og legger deg (for at deigen ikke skal bli for sur og heve for mye).
1 kg emmer, spelt, hvete, landhvete, ølandshvete eller kjempedurum Du kan bruke den meltypen du ønsker. Siktet mel gir et luftigere brød, sammalt mel inneholder mer næringsstoffer
20 g salt
1-2 dl frisk, boblende starter (ikke for sur) Du kan også bruke mindre dersom du vil at heveprosessen skal gå over lengre tid
Støpejernsgryte med lokk, ca 5 liter (uten plastdeler)

Mel, vann, salt og en støpejernsgryte - alt du trenger for å kunne lage fantastiske surdeigsbrød hjemme!

  • Middels

Fremgangsmåte

Har du en støpejernsgryte kan du hoppe over de fleste stegene i et vanlig surdeigsbrød. Gryten gjør at brødet holder fasongen, og du får et fantastisk godt og saftig surdeigbrød. Så enkelt!

Har du ikke surdeigstarter kan du lage din egen .

 

(Visited 1 087 times, 2 visits today)

Fremgangsmåte

1
Ferdig

Mat starteren (lørdags morgen, for eksempel)

Bland 2 ss surdeigstarter, 1 dl vann (ca 30 grader) og 1,5 dl sammalt rugmel. La stå i romtemperatur i ca 2-8 timer før du setter deigen.

Tips! Resten av den gamle starteren kan du bruke i pannekakerøre eller kaste.

2
Ferdig

Sett deig (lørdags ettermiddag, for eksempel)

Bland 8,5-9 dl vann, 20 g salt, 1-2 dl starter og 1 kg mel. Bland til deigen er uten klumper. Sett resten av starteren tilbake i kjøleskapet.

Sett gjerne en klisterlapp e.l. for å markere hvor stor deigen er - den skal heve til ca dobbel størrelse. Jeg pleier å bruke kaldt vann og la deigen stå i romtemperatur over natta. Det går normalt fint både sommer og vinter.

NB! Hvis starteren har stått for lenge og blitt veldig sur kan du kaste halvparten og erstatte med nytt mel og vann, eller bruke som den er i litt mindre mengde (da blir brødet litt surere).

3
Ferdig

Kaldheving (valgfritt)

Sett ev. deigen i kjøleskap hvis det er veldig varmt og den har økt mye i volum. Hvis ikke lar du den stå i romtemperatur over natta. NB! For at brødet skal åpne seg godt og bli luftig er det lurt å la deigen stå i romtemperatur noen timer før steking. Er det for kaldt kan du risikere at det blir mer kompakt (men det er ikke krise).

4
Ferdig

Steking (søndags morgen, for eksempel)

Når deigen har hevet til dobbel størrelse og du er klar for å bake varmer du opp ovnen til 250 grader med hele gryta inni (OBS! pass på at gryta ikke har plastdeler). Det kan ta en halv time før ovnen er varm.
Hvis deigen virker klar lenge før du skal steke (hvis den for eksempel smaker veldig surt og det er veldig varmt) bør du sette den i kjøleskap.

5
Ferdig
20 minutter med lokk + 30 minutter uten lokk

Skrap deigen nedi glovarm gryte

Ta gryta ut av ovnen (OBS! Den er supervarm, bruk tykke grytekluter og pass på!). Ta av lokket og dryss et tynt lag med havregryn i bunn. Sett inn i ovnen med lokk på, stek i 20 minutter. Skru ned varmen til 230 grader, ta av lokket og stek videre i ca 30 minutter. Brødet skal bli godt gyldent på toppen. Er du usikker på om det er ferdig er det bedre å steke litt lenger. Ev kan du måle kjernetemperaturen, den skal være over 97 grader.

6
Ferdig

Oppbevares i romtemperatur under et klede, ev frys halvparten om du ikke spiser innen et par dager. Tips! Tørt brød får nytt liv i brødristeren.

7
Ferdig

Tips!

Du kan påvirke hevetiden ved å endre

- temperatur (ca 28-32 grader er den temperaturen heveprosessen går raskest). Vil du ha deigen til å heve fort kan du bruke lunkent vann, legge teppe rundt boksen med deig, eller varme opp rommet. Vil du ha deigen til å heve saktere kan du bruke kaldt vann, ha deigen i et kaldt rom eller i kjøleskap (NB! hevingen bør ha kommet godt i gang før du setter den i kjøleskap, la den alltid stå ute i romtemperatur minst tre-fem timer, og enda lenger om vinteren/dersom det er kaldt inne (fra 20 grader og nedover)).

- mengden starter (mye starter betyr mer melkesyrebakterier gjærsopper, og brødet vil heve seg raskere) NB! En god regel er å bruke ca 20% av melvekten (1 kg mel og 200 g starter).

Hanne

forrige
Brenneslesmoothie

Legg til kommentar