Surdeigstarter
Lag din egen surdeigskultur

0 0
Surdeigstarter

Del på sosiale media

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

vann
rugmel, sammalt

Surdeigstarteren danner utgangspunktet for all baking med surdeig, og brukes istedenfor vanlig gjær. Denne oppskriften er enkel å lykkes med. Det tar ca en uke før du har en kultur du kan bake med, men hvis du tar godt vare på den kan du ha den resten av livet.

  • Middels

Fremgangsmåte

Tiden på de ulike stegene kan variere, for eksempel etter hvilken temperatur du har på kjøkkenet (det går raskere når det er varmt). Følg heller med på utseende og lukt enn antall dager.

Når du har fått i gang starteren må du huske å mate den jevnlig.

Vil du lage brød anbefaler jeg dette.

(Visited 6 357 times, 1 visits today)

Fremgangsmåte

1
Ferdig

Bland 1,5 dl rugmel og 1 dl vann til en klumpfri røre. Blandingen skal ha litt luft, så ikke lukk glasset helt igjen. La stå i romtemperatur (i skyggen hvis det er veldig varmt) i 2-4 dager.

2
Ferdig

Begynn å mate surdeigen når den bobler

Sjekk blandingen på dag 2. Lukter den som grønn te eller vått gress lar du den stå et (eller to) døgn til. Etter noen dager kommer det en mørk hinne på toppen. Skrap den bort og se om det er bobler under. Blandingen kan lukte vondt og smake skarpt av syre. Dette er en umoden starter, og de bakteriene og gjærsoppene har ikke funnet seg helt til rette enda. Når du begynner å mate surdeigskulturen din med mel og vann vil du etterhvert få en stabil kultur med ønskede melkesyrebakterier og gjærsopper, og den vonde lukten vil forsvinne. Gå videre til neste steg (mating) når surdeigstarteren ser ut som den på bildet.

3
Ferdig

Mat starteren hver dag noen dager

Ta fire ss av den gamle starteren og bland med 1 dl vann og 1,5 dl rugmel. Dette gjentar du hver dag de neste 4-6 dagene. Starteren skal stå i romtemperatur hele tiden.

4
Ferdig

Starteren er ferdig

Når starteren bobler fint noen timer etter mating og lukter godt og friskt kan du prøve å bake med den. Hvis du ikke vil bake med det samme kan du sette starteren i kjøleskapet. Der kan den stå ca en uke før du må mate den igjen.

Hanne

forrige
Leverpostei
neste
Mat surdeigstarteren din

2 Kommentarer Gjem kommentarer

10 gram gammel osv, og så stå ute på benken til den har nådd sitt toppunkt (12 timer pleier gå fint uansett, om du ikke ser akkurat når den er på sitt høyeste). Les gjerne «slik mater du starteren» 🙂

Legg til kommentar