0 0
Hyllebærsaft

Del på sosiale media

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

500 g hyllebær
250 g vann
150 g uraffinert rørsukker Du kan også bruke vanlig sukker, kokosblomstsukker, rårørsukker osv.
1 sitron, økologisk Hvis du ikke finner øko sitron ville jeg tatt av skallet (der er det mye rester av sprøytemidler)
100 g eller 2-3 små sure epler

Hyllebærsaft

Det er litt stas å kunne by gjester på deilig, hjemmelaget hyllebærsaft.

  • Middels

Fremgangsmåte

Tidlig på sommeren kan man lage den deiligste saften av blomstene på svarthyllen, og nå (september) er det på tide å høste bærene fra det samme treet. Bærene er litt bitre i rå tilstand, men egner seg ypperlig både til saft og suppe.

(Visited 2 374 times, 1 visits today)

Fremgangsmåte

1
Ferdig

Plukk deilige hyllebær

Men ikke mer enn du trenger; fuglene er også glade i disse!

2
Ferdig

Kok flaskene du skal bruke

Fem minutter eller mer. Pass på å ikke ta på deler som skal komme i kontakt med saften, slik at ikke mikroorganismer fra hendene kommer oppi.

3
Ferdig

Rens bærene

Få bort alle grove stilker (det gjør ingenting om det er litt småstilker igjen på noen av bærene, det siles bort etterpå).

4
Ferdig

Hvor mye bær har du?

Jeg brukte 3 små epler (ca 100 g) og 1 sitron til 500 g hyllebær. Eplene skrelles og skjæres i små biter, sitronen i skiver. Ha alt i en gryte.

5
Ferdig

Ha på vann

Jeg brukte 250 g vann til 500 g hyllebær. Tips! Når du skal veie flere ingredienser i samme beholder trykker du bare på "tare" mellom hver ingrediens, og vekta nullstiller seg.

6
Ferdig

Kokes

Kok opp og la trekke på middels varme til bærene har saftet seg. Sil saften. Det som er igjen kan du for eksempel gi til hønene.

7
Ferdig

Mål eller vei saften og finn fram ønsket søtningsmiddel

Jeg brukte 150 g sukker til 4 dl saft.

8
Ferdig

Kok opp med sukker

Gi saften et oppkok, ha i sukkeret og la det småkoke til sukkeret har løst seg opp. Fra nå må du være nøye med hygienen; ikke la noe som ikke er helt rent komme i kontakt med saften eller flaskene.

9
Ferdig

Hell på flasker

Bruk en helt ren trakt. Hvis du har en av metall er det fint å sterilisere denne sammen med flaskene på steg 1.

10
Ferdig

Saft har god holdbarhet

Har du brukt nok sukker (sukker er et konserveringsmiddel!) og vært nøye med hygienen kan saften holde seg veldig lenge. Er du i tvil om du har vært renslig nok kan du sette den i kjøleskapet, evt. fryse (OBS! da bør ikke flaskene være fulle, for da sprekker de!).

Hanne

forrige
Mormors syltede rødbeter
neste
Eltefrie surdeigsrundstykker

Legg til kommentar